Dane kontaktowe Ośrodka:

SPECJALNY
OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2
W OTWOCKU
ul. Literacka 8
05-400 OTWOCK
tel. 22 779 35 04
e-mail: srodborow@o2.pl
sekretariat@glusiotwock.pl

Program Za życiem:


Za życiem – wczesne wspomaganie rozwoju dziecka i jego rodziny

Program EFS:



Program OSE:

Administrator serwisu:

  • Kulinaria:
    KISZENIE KAPUSTY
  • MART2766

        „Kiszona kapusta i ogórki najlepsze z domowej półki” pod takim hasłem uczniowie naszego Gimnazjum w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” przygotowali pokaz kiszenia kapusty.

    Przed pokazem Pani pielęgniarka opowiedziała o znaczeniu dla naszego organizmu warzyw kapustnych (z rodziny kapustnych).

    Kiszenie warzyw i owoców jest jedną z form utrwalania i przechowywania żywności, od wieków związane z tradycyjną polską kuchnią.

    Szczególnie w zimie kiszona kapusta jest źródłem witamin i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych.

    Do kiszonej kapusty obowiązkowo dodajemy marchewkę – też jest bardzo zdrowa można kapustę wzbogacić smakowo dodając np. liść laurowy czy kmin.

    Z kiszonej kapusty, możemy robić surówki i inne potrawy np. pierogi-których też będziemy uczyć się robić.

    Potrawy z kapustą są smaczne, zdrowe i niedrogie.

    Aby nas przekonać, że nie jest to trudne i każdy w swoim domu może sam to przygotować, Damian, Mateusz i Daniel przy pomocy koleżanek: Angeli i Magdy zademonstrowali wszystkim, koleżankom, kolegom i wychowawcom z Ośrodka jak kisić powinno się kapustę.

    Chętnych do pomocy było wiele.

    Dziękujemy za udział i pomoc w przygotowaniu P. Agacie Stolarskiej, P. Barbarze Zaborowskiej, P. Katarzynie Grzywacz.

    Szczególnie P. Krzysztofowi Stolarskiemu i Robertowi Wrońskiem za oprawę muzyczną.

    Tekst: Daniel i Mateusz Rybińscy-uczniowie klasy II G

    Zobacz zdjęcia

    SPECJALNY OŚRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY NR 2 W OTWOCKU
    Administrator strony: mgr Mariusz Woronko, e-mail: mariuszworonko@glusiotwock.pl
    Powered by WordPress
    2008-2022

    Skip to content