Kulinaria:KISZENIE KAPUSTY
“Kiszona kapusta i ogórki najlepsze z domowej półki” pod takim hasłem uczniowie naszego Gimnazjum w ramach programu edukacyjnego “Żyj smacznie i zdrowo” przygotowali pokaz kiszenia kapusty.
Przed pokazem Pani pielęgniarka opowiedziała o znaczeniu dla naszego organizmu warzyw kapustnych (z rodziny kapustnych).
Kiszenie warzyw i owoców jest jedną z form utrwalania i przechowywania żywności, od wieków związane z tradycyjną polską kuchnią.
Szczególnie w zimie kiszona kapusta jest źródłem witamin i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych.
Do kiszonej kapusty obowiązkowo dodajemy marchewkę – też jest bardzo zdrowa można kapustę wzbogacić smakowo dodając np. liść laurowy czy kmin.
Z kiszonej kapusty, możemy robić surówki i inne potrawy np. pierogi-których też będziemy uczyć się robić.
Potrawy z kapustą są smaczne, zdrowe i niedrogie.
Aby nas przekonać, że nie jest to trudne i każdy w swoim domu może sam to przygotować, Damian, Mateusz i Daniel przy pomocy koleżanek: Angeli i Magdy zademonstrowali wszystkim, koleżankom, kolegom i wychowawcom z Ośrodka jak kisić powinno się kapustę.
Chętnych do pomocy było wiele.
Dziękujemy za udział i pomoc w przygotowaniu P. Agacie Stolarskiej, P. Barbarze Zaborowskiej, P. Katarzynie Grzywacz.
Szczególnie P. Krzysztofowi Stolarskiemu i Robertowi Wrońskiem za oprawę muzyczną.
Tekst: Daniel i Mateusz Rybińscy-uczniowie klasy II G