Kulinaria:“LUBELLA INSPIRUJE I EDUKUJE”
28 listopada 2016 r. klasa III Gimnazjum wraz z Panią Wychowawczynią i Panią Pielęgniarką przygotowała potrawy z różnych rodzajów makaronu.
Potrawy z wybranych produktów zbożowych przygotowane były na konkurs Lubelli „Lubella inspiruje i edukuje”, już kilka razy gotowaliśmy z naszą Panią.
Pani Pielęgniarka zachęca nas i często pomaga w przygotowywaniu zdrowych potraw i posiłków.
Najpierw była teoria ,poznaliśmy wartości odżywcze produktów zbożowych ,potem rodzaje makaronów, kasz i mąki, zrobiliśmy gazetkę.
W nagrodę gotowaliśmy świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym, były smaczne ale nasza lasagna z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowo-dyniowym była dużo smaczniejsza i sos z własnych produktów Pani Pielęgniarki.
Ależ była pyszna ta lasagna.
Na przystawkę zrobiliśmy sałatkę z makaronem ryżowym wg przepisu Pani Pauliny, a w styczniu mamy przygotowywać sałatkę lub potrawę z kaszy, ile tych gatunków kasz jest.