Technikum Specjalne nr 3
W naszym Technikum Gastronomicznym do zdobycia kwalifikacji zawodowych przygotowuje się młodzież niesłysząca i słabosłysząca oraz młodzież z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera.
Uczniowie Technikum zdają dwa państwowe kwalifikacyjne egzaminy zawodowe. Pierwszy egzamin pozwala im uzyskać tytuł zawodowy kucharza. Egzamin ten jest identyczny z egzaminami przeprowadzanymi w publicznych masowych szkołach gastronomicznych i oznaczony jest symbolem HGT.02.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami oświatowymi dotyczącymi techników gastronomicznych młodzież przystępuje również do egzaminu z drugiej kwalifikacji, która oznaczona jest symbolem HGT.12 i obejmuje organizację żywienia i usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje zawodowe dają naszym wychowankom szerokie możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej.
Do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu zawodowego absolwenci otrzymują dodatkowy dokument w języku angielskim, potwierdzający ich kwalifikacje zawodowe i umożliwiający podjęcie pracy w branży gastronomicznej na terenie całej Unii Europejskiej.
W trakcie nauki uczniowie Technikum mogą odbyć obowiązkowe praktyki zawodowe w kuchni prowadzonej na terenie naszego Ośrodka.
Tak, jak w każdym masowym technikum publicznym, nasi absolwenci mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego, do którego przygotowuje ich doświadczona kadra pedagogiczna.
Uczniowie realizują programy nauczania, które obowiązują w masowych publicznych technikach gastronomicznych. Są one dostosowywane do możliwości uczniów zgodnie z posiadanymi przez nich orzeczeniami z państwowej poradni psychologiczno-pedagogicznych.
Młodzież ma możliwość uczestniczenia w zbiorowych i indywidualnych zajęciach rewalidacyjnych, których celem jest wspomaganie uczniów w nauce. W szkole organizowane są również różnorodne zajęcia dodatkowe, w tym zajęcia rozwijające zainteresowania, liczne wycieczki, warsztaty oraz wyjścia do kina i teatru i wiele innych.