Branżowa Szkoła Specjalna I stopnia nr 4

W naszej Szkole Branżowej I stopnia o specjalności gastronomicznej do zdobycia kwalifikacji zawodowych przygotowuje się młodzież niesłysząca i słabosłysząca oraz młodzież z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera. 

Absolwenci tej szkoły po zdaniu państwowego egzaminu kwalifikacyjnego uzyskują tytuł zawodowy kucharza. Egzamin ten jest identyczny z egzaminami przeprowadzanymi w publicznych masowych szkołach gastronomicznych i oznaczony jest symbolem HGT.02.

Zawód kucharza daje naszym wychowankom szerokie możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej.

Do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu w zawodzie kucharza nasi absolwenci otrzymują dodatkowy dokument w języku angielskim, potwierdzający ich kwalifikacje i umożliwiający podjęcie pracy w zawodzie na terenie całej Unii Europejskiej.

Uczniowie Szkoły Branżowej mogą odbyć obowiązkowe praktyki zawodowe w kuchni prowadzonej na terenie naszego Ośrodka. 

Młodzież realizuje programy nauczania, które obowiązują w masowych publicznych szkołach branżowych. Są one dostosowywane do możliwości uczniów zgodnie z posiadanymi przez nich orzeczeniami z państwowej poradni psychologiczno-pedagogicznej.

Nasi wychowankowie mają możliwość uczestniczenia w zbiorowych i indywidualnych zajęciach rewalidacyjnych, których celem jest wspomaganie uczniów w nauce. W szkole organizowane są również różnorodne zajęcia dodatkowe, w tym zajęcia rozwijające zainteresowania, liczne wycieczki, warsztaty oraz wyjścia do kina i teatru oraz wiele innych.